Lasagna Kim
Setelah bertahun-tahun cubaan mengolah resipi ini, saya akhirnya berjaya menjadikannya seperti yang saya mahukan. Semua orang memuji kelazatan lasagna ini. Walaupun begitu, saya mungkin tidak akan berhenti mengoalahnya lagi.
Bahan
§
1 paun sosej Itali pukal
§
1 paun daging lembu
§
1 cawan bawang cincang
§
4 ulas bawang putih, cincang
§
2 (8 auns) sos tomato
§
1 (14 auns) boleh dihancurkan tomato
§
1 (14 auns) tin tomato kisar Itali
§
2 (6 auns) tin tomato
§
3 sudu besar selasih segar
§
2 sudu besar pasli segar cincang
§
2 sudu teh gula perang
§
1 sudu teh garam
§
1 sudu teh perasa Itali
§
¼ sudu teh lada hitam tanah
§
½ sudu teh jintan manis (pilihan)
§
½ cawan keju parmesan parut
§
12 mee lasagna
§
1 biji telur
§
1 (15 auns) bekas keju ricotta
§
2 sudu besar pasli segar cincang
§
½ garam teh
§
1 biji pala tanah
§
1 (16 auns) bungkus keju mozzarella yang diparut, dibahagi
§ ¾ cawan keju parmesan parut, dibahagi
· Langkah
1
Masakkan sosej,
daging lembu dengan bawang dan bawang putih di dalam ketuhar atau periuk dengan
api sederhana. Masak dan kacau sehingga daging dimasak (10 hingga 15 minit). Angkat
dan buang minyak. Kacau sos tomato, tomato hancur, tomato kisar Itali, pes
tomato, selasih, 2 sudu besar pasli, gula merah, garam, perasa Itali, lada
hitam, jintan manis, dan 1/2 cawan keju parmesan ke dalam campuran daging.
Didihkan, perlahankan api, dan reneh sos sekurang-kurangnya 1 jam (hingga 6
untuk rasa terbaik) Kacau sekali sekala.
· Langkah
2
Letakkan mi lasagna
ke dalam mangkuk yang dalam dan rendam dengan air panas; rendam selama 30
minit.
· Langkah
3
Pukul telur dalam
mangkuk dan kacau keju ricotta, 2 sudu besar pasli, 1/2 sudu teh garam, dan buah
pala ke dalam telur hingga digabungkan hingga sebati.
· Langkah
4
Panaskan ketuhar
hingga 375 darjah F (190 darjah C).
· Langkah
5
Sapu rata bahagian
bawah loyang (9x13 inci) dengan 1 cawan sos. Lapiskan dengan 4 mi lasagna yang
direndam, 1/3 campuran keju ricotta, 1/3 keju mozzarella yang telah diparut,
dan 1/4 cawan keju Parmesan di dalam pinggan. Ulangi lapisan dua kali lebih
banyak, diakhiri dengan keju mozzarella dan parmesan. Tutup pinggan dengan kerajang
aluminium.
· Langkah
6
Bakar sehingga mi
lasagna lembut dan kaserol menggelegak (kira-kira 50 minit). Keluarkan kerajang
dan bakar sehingga bahagian atas berwarna keperangan (15 hingga 20 minit lagi).
Rehatkan selama 15 minit sebelum dihidangkan.
Nota Memasak :
Hidangan ini akan tahan lama jika disimpan di dalam peti sejuk. Bakar lebih
lama agar tidak mudah basi.
Fakta Nutrisi
Comments
Post a Comment