BBN3402SATU2020: MINGGU10 RESIPI(2)


 Parmesan Ayam

Parmesan ayam versi saya sedikit berbeza daripada yang mereka lakukan di restoran, dengan kurang sos dan kerak yang lebih rangup.




Bahan

4 bahagian dada ayam tanpa kulit dan tanpa tulang

 garam dan lada hitam yang baru digiling secukup rasa

2 biji telur

1 cawan serbuk roti panko, atau lebih mengikut keperluan

½ cawan keju Parmesan parut

2 sudu tepung serba guna, atau lebih jika diperlukan

1 cawan minyak zaitun untuk menggoreng

½ cawan sos tomato yang disediakan

¼ cawan mozzarella segar, potong kiub kecil

¼ cawan selasih segar cincang

½ cawan keju provolone parut

¼ cawan keju Parmesan parut

1 sudu minyak zaitun


Cara memasak

·      Langkah 1

Panaskan oven hingga 450 darjah F (230 darjah C).

 

·      Langkah 2

Letakkan dada ayam di antara dua kepingan plastik berat (beg beku yang dapat ditutup semula berfungsi dengan baik) di permukaan yang rata dan padat. Tumbuk ayam dengan kuat dengan bahagian halus palu daging dengan ketebalan 1/2 inci. Perasakan ayam dengan garam dan lada.

 

·      Langkah 3

Pukul telur dalam mangkuk dan ketepikan.

 

·      Langkah 4

Campurkan serbuk roti dan 1/2 cawan keju Parmesan dalam mangkuk yang terpisah, sisihkan.

 

·      Langkah 5

Letakkan tepung ke dalam ayak atau saringan; taburkan ke atas dada ayam, ratakan pada kedua-dua bahagian dada ayam.

 

·      Langkah 6

Celupkan dada ayam bersalut tepung ke dalam telur yang dipukul. Pindahkan dada ayam ke campuran serbuk roti, tekan remah ke kedua sisi. Ulangi untuk setiap dada ayam. Ketepikan dada ayam tepung roti selama lebih kurang 15 minit.

 

·      Langkah 7

Panaskan 1 cawan minyak zaitun dalam kuali besar dengan api sederhana-tinggi sehingga mula berkilau. Masak ayam hingga keemasan, kira-kira 2 minit di setiap sisi. Ayam akan selesai memasak di dalam ketuhar.

 

·      Langkah 8

Masukkan ayam ke dalam pinggan serbuk penaik dan tutup setiap dada ayam dengan kira-kira 1/3 cawan sos tomato. Lapisi setiap dada ayam dengan jumlah keju mozzarella, kemangi segar, dan keju provolone. Taburkan 1 hingga 2 sudu besar keju Parmesan di atas dan gerimis dengan 1 sudu minyak zaitun.

 

·      Langkah 9

Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan hingga keju keperangan dan berbuih, dan dada ayam tidak lagi berwarna merah jambu di tengahnya, 15 hingga 20 minit. Termometer baca segera yang dimasukkan ke tengah mestilah membaca sekurang-kurangnya 165 darjah F (74 darjah C).

 

Nota Masak:

Gunakan sos tomato yang berkualiti tinggi untuk hasil akhir yang lebih baik. Anda boleh menggantikan pesto atau herba Itali kering pilihan anda dengan selasih, atau menghilangkannya sepenuhnya. Sekiranya menggunakan mozzarella segar, potong menjadi kiub dan bukannya mencincangnya.

 

Fakta pemakanan

Setiap hidangan:

471 kalori; protein 42.1g; karbohidrat 24.8g; lemak 24.9g; kolesterol 186.7mg; natrium 840.3mg. Pemakanan Penuh

 

Rujukan:

https://www.allrecipes.com/recipe/223042/chicken-parmesan/


Bukti kehadiran : 




Comments