Mi Sup Ayan Enak
Gabungan beberapa resipi yang saya buat selama
bertahun-tahun untuk menjadikan sup yang hangat dan enak ini. Sesuai dinikmati
pada hari yang panas, untuk anda yang kurang sihat, atau apa sahaja. Saya
kadang-kadang menyediakan menu ini dengan kentang lecek juga! Semakin banyak
tepung pada pasta yang anda uli, semakin pekat sup anda.
Bahan
§ 10
cawan air
§ 1
daun bawang, dibahagi dua
§ 1
lobak merah, dibelah dua
§ 1
(3 inci) bahagian halia segar, dikupas
§ 1
sudu teh lada hitam keseluruhan
§ 2
bahagian bahagian dada ayam, kulit dibuang
§ 2
⅓ cawan tepung serba guna
§ ⅛
garam teh
§ 2
biji telur, pukul
§ 1
sudu mentega
§ ⅓
cawan susu, atau mengikut keperluan
§ 2
ketul kiub ayam, hancur
§ 3
sudu besar halia segar yang dicincang halus
§ ¾
cawan lobak merahyang dikupas dan dihiris
§ 1
cawan saderi dihiris
§ ¼
cawan tepung jagung
§ ¼
cawan air sejuk
Arahan Penyediaan
· Langkah
1
Tuangkan 10 cawan
air ke dalam periuk sup besar di atas api yang besar dengan daun bawang, lobak
merah yang dibelah dua,potongan halia, dan biji lada.
· Langkah
2
Didihkan, perlahankan
api dan masukkan dada ayam ke dalam kuahnya.
· Langkah
3
Tutup periuk dan
renehkan campuran sehingga ayam dimasak hingga empuk, 20 hingga 30 minit.
· Langkah
4
Semasa kuah
mendidih, pukul tepung bersama garam dalam mangkuk; pukul telur, mentega, dan
susu secukupnya untuk membuat adunan yang pekat.
· Langkah
5
Kacau adunan di
dalam mangkuk hingga rata dan sedikit pekat, kira-kira 5 minit; pindahkan ke
mangkuk, tutup dengan kain, dan biarkan ia berehat selama 10 minit.
· Langkah
6
Ulikan adunan mi di
atas permukaan tepung hingga anada mendapat ketebalan yang diinginkan (tebal
1/4 hingga 1/8 inci); potong.
· Langkah
7
Keluarkan dada ayam,
pindahkan ke piring, dan biarkan sejuk. Apabila sejuk, angkat tulang dan carikkan
daging dengan garpu.
· Langkah
8
Tiriskann kuahnya; asingkan
daun bawang, lobak merah, potongan halia, dan biji lada.
· Langkah
9
Masukkan sup yang
telah ditiris ke dalam periuk sup besar, didihkan dan perlahankan api hingga
sederhana hingga rendah. Masukkan kiub ayam, 3 sudu besar halia cincang, 3/4
cawan lobak merah dihiris, dan saderi sehingga kiub larut. Didihkan sehingga lobak
merah lembut (kira-kira 30 minit).
· Langkah
10
Masukkan
perlahan-lahan mi, sedikit demi sedikit. Biarkan kuah mendidih dan masak sehingga
mi lembut, kira-kira 10 minit.
· Langkah
11
Pukul tepung jagung
dan 1/4 cawan air hingga sebati; masukkan
campuran ke dalam sup dan reneh hingga pekat, kira-kira 3 minit. Sekiranya menginginkan
sup yang lebih pekat, tambah campuran tepung jagung. Masukkan ayam dan sedia untuk
dihidangkan.
Fakta Nutrisi
Setiap
Hidangan:
240 kalori; 12.6g protin; 37.2g karbohidrat; 4.1g
lemak; 68.1mg kolestrol; 410mg sodium.
Comments
Post a Comment